Gangmakers en koplopers

Gangmakers en koplopersGangmakers en koplopersGangmakers en koplopersGangmakers en koplopersGangmakers en koplopers

Kinderen onderzoeken trage wegen

Hoe zouden trage wegen eruit zien als kinderen de ontwerpers zijn?
Die vraag onderzoekt het project Gangmakers en Koplopers samen met kinderen in verschillende steden in Vlaanderen.

De klas van juf Bouke - het 4de leerjaar van de Vrije Centrumschool - gaat sinds november op onderzoek langs paden, pleinen en steegjes in het centrum van Roeselare. Samen ontdekken we een doolhof, de konijnen van JA5, een eng straatje en andere bijzondere wegen, ... De kinderen denken na over wat goed is en wat beter kan.

Het onderzoek in Roeselare

In zes stapstenen geven we het Gangmakers en Koplopers-spel kleur.

#1 Verkennen - 28/11/2017

De klas gaat in drie groepjes op verkenning langs trage wegen in de buurt van de school. Ze komen op plekken die ze niet kennen en kijken met andere ogen naar wegen die ze al gebruiken. Duizend vragen borrelen op: ​

 • Hoe ziet een trage weg eruit?
 • Wie loopt er op en er langs?
 • Kunnen we hier spelen en ons verstoppen?
 • Hoe ruikt het er?
 • Mogen we hier lawaai maken of moeten we fluisteren?
 • Vinden we de weg of verdwalen we?

Terug in de klas, tekenen de kinderen wat ze onderweg zagen.

#2 Beleven en bevragen - 7/12/2017

De kinderen blikken terug op hun verkenningstocht van de eerste stapsteen. Ze weten nu wat trage wegen zijn. Maar wat vinden ze eigenlijk van deze paden?

We keren terug naar de steegjes, binnenwegen en paden. De kinderen kruipen nu in de rol van jury en onderzoeken zorgvuldig de kwaliteiten en minpunten van deze trage wegen. Spelenderwijs testen ze hoe goed je er kan spelen, hoe ze zich het best verplaatsen en wie hier nog allemaal rondhangt of -wandelt.

#3 Verbeelden - 19/12/2017

Uit de vorige stapsteen blijkt dat er aan sommige trage wegen wel wat schort. De kinderen vinden ze eng of saai of een beetje vies. Ze komen er liever niet. Dat moet anders!

De kinderen denken na over de niet-leuke trage wegen. Hoe kunnen ze beter worden? Ze kruipen nu in de huid van de verdrietige wegen zelf. Ze bedenken 'een wens van de weg': meer kleur op de muren, een park op het midden van het pad, meer banken en groen, bredere steegjes zonder hondenpoep, ...

De kinderen maken van de wensen van de weg spandoeken en radioboodschappen en ze schrijven ze neer in brieven aan voorbijgangers.

#4 Ingrijpen - 16/01/2018

De kinderen steken hun handen uit de mouwen om de trage wegen in de buurt van de school beter te maken. Uit de vorige stapstenen kwamen vier soorten trage wegen naar voor waar ze iets aan willen veranderen:

 1. de smalle steegjes die ze grauw en eng vinden
 2. autovrije plekken die onbedoeld goed ingericht zijn voor kinderen
 3. trage wegen in de winkelzone, waarbij kinderen het gevoel hebben dat ze niet welkom zijn
 4. trage wegen die onderbenut worden als verbinding

Door middel van spelletjes grijpen de kinderen in en tonen ze aan wat anders en beter kan. In deze stapsteen namen de kinderen het Wortelstraatje en de omgeving van de Sint-Michielskerk spelenderwijs onder handen. Dat deden ze met borstels, verf, veel fantasie en een zelf gebouwd speelparcours.

#5 Ingrijpen - 24/01/2018

In deze stapsteen nemen de kinderen twee types trage wegen onder handen:

 1. trage wegen waarbij kinderen het gevoel hebben dat ze niet welkom zijn
 2. trage wegen die als een alternatief voor drukke autowegen kunnen dienen

Eén groep gaat aan de slag met kartonnen dozen die ze zelf bij de lokale handelaars gaan vragen. Door te bouwen met het karton, eigenen ze zich de publieke ruimte toe die hen wel aantrekt, maar waar ze zich niet thuis voelden. De scherpe wind zorgt ervoor dat de kinderen hun toevlucht nemen in een houten constructie op de Munt.

De andere groep trekt op pad langs een lint van trage wegen die samen een veilig en rustig alternatief bieden voor de drukke Diksmuidsesteenweg. Ze maken en hangen pijltjes en schrijven krijtboodschappen op de trage weg. Op die manier maken ze van losse stukken trage weg een samenhangende verbinding.

#6 Slot - 02/02/2018

Op vrijdag 2 februari sloten we Gangmakers en Koplopers in Roeselare af met een optocht langs alle trage wegen die we de voorbije maanden ontdekten en verbeterden.